ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Dorsz czarny z jajkiem i szpinakiem na obiad

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Czarny dorsz filety na bardzo smaczny, sycący obiad, podany ze szpinakiem i jajkiem sadzonym to doskonały dodatek do ryby.

Dorsz czarny z jajkiem i szpinakiem na obiad Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Dorsz czarny z jajkiem i szpinakiem na obiad

 

Sposób przygotowania:

Dorsz czarny z jajkiem i szpinakiem na obiad
Duże filety czarnego dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet pociąć na 3-4 porcje. Panierować w mące pszennej wymieszanej z solą ziołową i pieprzem mielonym.

Filety smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju.

Liście szpinaku opłukać, pokroić na drobno. Cebulę pokrojoną w kosteczkę z czosnkiem podsmażyć na maśle, dodać szpinak, sól, pieprz mielony i smażyć do odparowania soku na dużym ogniu mieszając.

Usmażyć na maśle jajka sadzone, posolić do smaku. Ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem z posiekanym koperkiem, na rybę położyć porcję szpinaku, jajko sadzone, porcje ziemniaków, posypać koperkiem i można dodać do dania paprykę.
Dorsz czarny z jajkiem,szpinakiem na obiad
Dorsz czarny jest bardzo mięsisty, zwarty.
Dorsz czarny z jajkiem,szpinakiem na obiad
Szpinak też można usmażyć mrożony po odmrożeniu.