Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonego kalafiora
Kalafiora umyłam i podzieliłam na różyczki. W dużym garnku zagotowałam wodę i wsypałam trochę kurkumy, która zabarwi nam kalafiora na fajny, żółty kolor.
Do wody wrzuciłam różyczki kalafiora i gotowałam przez 5 minut. Po tym czasie odcedziłam, kalafiora przełożyłam do dużej miski, posypałam solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką, polałam olejem z orzechów ziemnych i delikatnie wymieszałam.
Wyłożyłam na blachę i piekłam do miękkosci w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, wrzuciłam kalafiora do miski, dodałam przecisniety ząbek czosnku, łyżkę sosu sojowego, przyprawiłam do smaku, trzeba dobrze przyprawić, żeby pasta nie była mdła, dodałam jeszcze trochę ziaren słonecznika i odrobinkę oleju z orzechów i wszystko razem zmiksowałam na gładką masę.
Do wody wrzuciłam różyczki kalafiora i gotowałam przez 5 minut. Po tym czasie odcedziłam, kalafiora przełożyłam do dużej miski, posypałam solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką, polałam olejem z orzechów ziemnych i delikatnie wymieszałam.
Wyłożyłam na blachę i piekłam do miękkosci w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, wrzuciłam kalafiora do miski, dodałam przecisniety ząbek czosnku, łyżkę sosu sojowego, przyprawiłam do smaku, trzeba dobrze przyprawić, żeby pasta nie była mdła, dodałam jeszcze trochę ziaren słonecznika i odrobinkę oleju z orzechów i wszystko razem zmiksowałam na gładką masę.