AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Książka Kucharska: Dania z kalafiora - 30 propozycji

Pasta z pieczonego kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Pieczony kalafior całkiem inaczej smakuje niż taki w tradycyjnej formie czyli ugotowany. Zapach, który wydobywa się podczas pieczenia i który roznosi się po całym mieszkaniu...mmmm cos cudownego :-) Z takiego kalafiora można przyrządzić fajną pastę.

Pasta z pieczonego kalafiora Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pasta z pieczonego kalafiora

 

Sposób przygotowania:

Pasta z pieczonego kalafiora
Kalafiora umyłam i podzieliłam na różyczki. W dużym garnku zagotowałam wodę i wsypałam trochę kurkumy, która zabarwi nam kalafiora na fajny, żółty kolor.

Do wody wrzuciłam różyczki kalafiora i gotowałam przez 5 minut. Po tym czasie odcedziłam, kalafiora przełożyłam do dużej miski, posypałam solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką, polałam olejem z orzechów ziemnych i delikatnie wymieszałam.

Wyłożyłam na blachę i piekłam do miękkosci w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu, wrzuciłam kalafiora do miski, dodałam przecisniety ząbek czosnku, łyżkę sosu sojowego, przyprawiłam do smaku, trzeba dobrze przyprawić, żeby pasta nie była mdła, dodałam jeszcze trochę ziaren słonecznika i odrobinkę oleju z orzechów i wszystko razem zmiksowałam na gładką masę. 


Pasta z pieczonego kalafiora
upieczony kalafior smakuje wyśmienicie i ma fajny orzechowy posmak

Tagi:

kalafior pasta