Ag.Zetka

Ag.Zetka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 448]

Sałatka z pieczonym kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś nie lubiłam kalafiora. Wszystko się zmieniło, gdy spróbowałam kalafiora w wersji pieczonej. Taki kalafior może być bazą do pysznej sałatki.

Sałatka z pieczonym kalafiorem

Składniki:

Sałatka z pieczonym kalafiorem

 

  • 1 kalafior
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 garści makaronu
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 150 g boczku
  • 1/4 szklanki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka listków mięty
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym kalafiorem
Kalafior dzielimy na różyczki, marynujeny w oliwie -z posiekaną papryczką chili, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku w 190 st.C ok.25 minut. Studzimy. Kroimy na mniejsze cząstki.

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Boczek kroimy w kostkę, smażymy.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Pomidorki kroimy na plasterki.

Natkę siekamy.

Wszystkie składniki łączymy w salaterce.

Robimy sos z oliwy, soku z cytryny, pokrojonej drobno mięty, soli, pieprzu. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.