Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków z farszem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kotlety ziemniaczane z mnóstwem pachnącego koperku, faszerowane pieczarkami i ciągnącym się serem żółtym. Najlepiej smakują na ciepło, podane z chrupiącymi, świeżymi warzywami.

Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków z farszem

Składniki:

Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków z farszem

Ciasto ziemniaczane:

Farsz:

  • 1 cebula
  • 0,5 kg. pieczarek
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 50 g. tartego sera żółtego
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Koperkowe kotlety z młodych ziemniaków z farszem
Ziemniaki ugotować z dodatkiem soli, dodać masło i koperek, ugnieść. Odstawić do wystudzenia. Cebulę posiekać drobno, zeszklić na rozgrzanym maśle.

Obrane pieczarki pokroić w kostkę, dodać do cebuli. Dusić do odparowania płynu. Doprawić solą i pieprzem. Farsz odstawić do wystudzenia.

Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę, doprawić pieprzem, wbić jajko, wsypać mąkę. Wyrobić ciasto. Brać po kawałku ciasta, rozpłaszczające je w dłoni, na środek położyć łyżkę farszu oraz sera żółtego. Skleić brzegi tworząc owalnego kotleta. Postępować tak do wykończenia składników.

Smażyć rumiane kotlety na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.