zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2399]

Kostka rabarbarowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Polecam Wam ciasto typowo sezonowe bo z rabarbarem. Jest smaczne i ładnie się prezentuje. Mamy sezon rabarbarowy więc może skusicie się i je upieczecie.

Kostka rabarbarowa

Składniki:

Kostka rabarbarowa

 

 

  • Masa rabarbarowa :
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 1 szk wody
  • 2 galaretki ( zielone )

 

  • Masa budyniowa :
  • 400 ml mleka 3,2 %
  • 1 budyń waniliowy
  • 125 g miękkiego masła
  • 4 łyżki cukru

 

  • Polewa :
  • 3/4 szk cukru pudru
  • 4 łyżki śmietany 18 % ( słodkiej )
  • odrobina zielonego barwnika spożywczego

Sposób przygotowania:

Kostka rabarbarowa
Na początek białka należy oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę i w trakcie jej ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku i mieszać do dokładnego połączenia się z piana i tak do wyczerpania żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i za pomocą rózgi wmieszać delikatnie porcjami z masą jajeczną. Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.

Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.

Rabarbar umyć obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić go do szerokiego rondla, wlać wodę i gotować do momentu lekkiego rozpadnięcia się rabarbaru. Wyłączyć pod naczyniem ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.

Do opłukanego zimną wodą garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać. Gotować do zgęstnienia budyniu, następnie dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło a potem porcjami dodawać wystudzony budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.

Na dno blaszki ułożyć papier z pieczenia biszkoptu i do blaszki włożyć pierwszy placek. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i na placek wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Blaszkę wstawić do lodówki w celu ścięcia się masy rabarbarowej. Potem wyjąć z powrotem i wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.

Składniki na polewę połączyć ze sobą mieszając ale bez barwnika. Gotową polewą polać ciasto ale część polewy zostawić i dodać do niej barwnik, wymieszać Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.

Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta. Przed podaniem kroić w kostkę.

Tagi:

masy ciasta