Sposób przygotowania:
Kostka rabarbarowa
Na początek białka należy oddzielić od żółtek. Następnie białka ubić na sztywną pianę i w trakcie jej ubijania dodawać po jednej łyżce cukru. Gdy piana będzie dobrze ubita dodawać po jednym żółtku i mieszać do dokładnego połączenia się z piana i tak do wyczerpania żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i za pomocą rózgi wmieszać delikatnie porcjami z masą jajeczną. Blachę o wymiarach 22 x 29 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć do niej ciasto. Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
Rabarbar umyć obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić go do szerokiego rondla, wlać wodę i gotować do momentu lekkiego rozpadnięcia się rabarbaru. Wyłączyć pod naczyniem ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.
Do opłukanego zimną wodą garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać. Gotować do zgęstnienia budyniu, następnie dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło a potem porcjami dodawać wystudzony budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na dno blaszki ułożyć papier z pieczenia biszkoptu i do blaszki włożyć pierwszy placek. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i na placek wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Blaszkę wstawić do lodówki w celu ścięcia się masy rabarbarowej. Potem wyjąć z powrotem i wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.
Składniki na polewę połączyć ze sobą mieszając ale bez barwnika. Gotową polewą polać ciasto ale część polewy zostawić i dodać do niej barwnik, wymieszać Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta. Przed podaniem kroić w kostkę.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
Rabarbar umyć obrać i pokroić na kawałki. Wrzucić go do szerokiego rondla, wlać wodę i gotować do momentu lekkiego rozpadnięcia się rabarbaru. Wyłączyć pod naczyniem ogień, wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.
Do opłukanego zimną wodą garnka wlać 2/3 mleka, dodać cukier i zagotować. W reszcie mleka wymieszać budyń i gdy mleko w garnku się zagotuje wlać mieszankę do gotującego się mleka i mieszać. Gotować do zgęstnienia budyniu, następnie dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia. Utrzeć miękkie masło a potem porcjami dodawać wystudzony budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.
Na dno blaszki ułożyć papier z pieczenia biszkoptu i do blaszki włożyć pierwszy placek. Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny i na placek wyłożyć tężejącą masę rabarbarową. Blaszkę wstawić do lodówki w celu ścięcia się masy rabarbarowej. Potem wyjąć z powrotem i wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.
Składniki na polewę połączyć ze sobą mieszając ale bez barwnika. Gotową polewą polać ciasto ale część polewy zostawić i dodać do niej barwnik, wymieszać Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta. Przed podaniem kroić w kostkę.