krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Piegusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo dobry placek polecam wszystkim

Piegusek

Składniki:

Piegusek

 

  • 30 dag. mąki
  • 1 szklanka maku
  • 30 dag cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag Kasi
  • 1 szklanka mleka
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 aromat do ciast
  • Kasia do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Piegusek
Kasię utrzeć z żółtkiem i cukrem
Dodać przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Dodać oczyszczony mak i dalej ucierać
Wlać mleko , a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać i przelać do posmarowanej Kasia formy
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 - 200 stopni c