jadzia

jadzia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Piegusek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mleko zagotowac zmargaryna.Ostudzic .Żoltka z cukrem utrzec.polaczyc z mąka i mlekiem i suchym makiemi i piana.Upieczone udekorowac.

Piegusek

Składniki:

Piegusek

 

  • 2 szklanki maki.
  • 25 dkg margaryny
  • 1 1/2szklanki cukru
  • 4jajka
  • 1 łyżczka proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka suchego maku
  • 1szklnak mleka
  • maslo do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Piegusek
Mleko zagotowac z margaryna i ostudzic. żołtka utrzec z cukrem połączyć z maka i proszkiem do pieczenia. Wlac mleko z rozpuszczona margaryna, wsypac mak dodac piane ubita z bialek wymieszac.Ciasto wlac do wysmarowanej formy i pec okolo 45 min w umiarkowanie gorącym piecu. upeczony pegusek posypac pudrem i polukrowć albo polac polewa czekoladowa.

Tagi:

mak