lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piegusek z białek w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Zostały mi białka z faworków więc powstał pyszny piegusek. Smaczny i piegowaty oblany polewą czekoladową.

Piegusek z białek w czekoladzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek z białek w czekoladzie

Składniki:

  • cukier 1 szklanka

 

  • białka 1 szklanka

 

 

  • mak mielony 1 szklanka

 

  • olej 3/4 szklanki

 

  • proszek do pieczenia 1 plaska łyżeczka

Polewa:

  • czekolada 200 g

 

Sposób przygotowania:

Piegusek z białek w czekoladzie

Wykonanie:

Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno. Dodałam mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) i wlałam olej. Zmiksowałam składniki.
Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu polałam rozpuszczona czekoladą w mleku. Polecam zrobić pyszna i fajna babeczka wychodzi.

Piegusek z białek w czekoladzie
Ubiłam białka ze szczypta soli i cukrem na sztywno.
Piegusek z białek w czekoladzie
Wsypałam zmielony mak( gotowy kupny) jedną szklankę.
Piegusek z białek w czekoladzie
Wlałam jedną szklanke oleju do pozostalych składników i zmiksowałam.
Piegusek z białek w czekoladzie
Blaszkę prostokątną wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam ciasto. Piekłam 50 minut w 180 stopniach.