aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Piegusek jabłkowy ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Piegusek jabłkowy ze śmietaną to smaczne ciasto z warstwą budyniową i jabłkami w niej! Całość zalana jest śmietaną!

Piegusek jabłkowy ze śmietaną

Składniki:

Piegusek jabłkowy ze śmietaną

 

  • Biszkopt:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Warstwa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,5 szkl wody
  • 0,5 litra mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Masa śmietanowa:
  • 600 ml śmietanki
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 szkl wrzątku
  • Dodatkowo:
  • Delicje

Sposób przygotowania:

Piegusek jabłkowy ze śmietaną
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i startą na drobnej tarce czekoladą.  Wymieszać i upiec biszkopt na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.

Warstwa jabłkowa: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zalać je wodą i gotować pięć minut. Nadmiar soku odcedzić. Budynie ugotować na mleku wraz z cukrem gorące zmieszać z jabłkami i wyłożyć na biszkopt i ułożyć delicje jedna obok drugiej.

Masa śmietanowa: Śmietanki ubić na sztywno i wlać do nich tężejące galaretki rozpuszczone we wrzątku. Zmiksować i wyłożyć na delicje i potrzepać wiórkami czekoladowymi.