Sposób przygotowania:
Brzoskwiniowy piegusek z malinamiCiasto makowe
Suche składniki umieścić w misce, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać.
ETAP 2:
Białka z solą ubić na sztywną pianę. Za pomocą łopatki, delikatnie, w paru porcjach wmieszać w ciasto makowe. Przelać do formy o wymiarach 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 40 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Galaretka brzoskwiniowa
Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo zmiksować blenderem aby otrzymać gładki krem. Nie jest to jednak konieczne. Do jeszcze ciepłych brzoskwiń wlać rozpuszczoną żelatynę.
ETAP 4:
Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć przełożyć nimi ciasto makowe. Wstawić do lodówki.
Pianka cytrynowa
Galaretkę cytrynową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z chłodną, ale płynną galaretką. Wylać na warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :)