SUPERPRZEPIS

Brzoskwiniowy piegusek z malinami

  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Brzoskwiniowy piegusek z malinami Więcej zdjęć (2)

Ciasto, które ze względu na obecność maku nazywane jest "Pieguskiem" lub "Mrówkowcem". Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców.

Składniki:

Brzoskwiniowy piegusek z malinami

CIASTO MAKOWE:

  • 1 szklanka białek (ok 5 białek)
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki maku suchego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła

GALARETKA BRZOSKWINIOWA:

PIANKA CYTRYNOWA:

  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wody
  • ok 150 g świeżych malin

Sposób przygotowania:

Brzoskwiniowy piegusek z malinami

Ciasto makowe

Brzoskwiniowy piegusek z malinami
Masło rozpuścić i wlać do wymieszanych suchych składników.

Suche składniki umieścić w misce, zalać rozpuszczonym masłem i wymieszać.

ETAP 2:

Brzoskwiniowy piegusek z malinami
Ubite białka delikatnie wmieszać w ciasto makowe.

Białka z solą ubić na sztywną pianę. Za pomocą łopatki, delikatnie, w paru porcjach wmieszać w ciasto makowe. Przelać do formy o wymiarach 21x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170*C przez około 40 min. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.

Galaretka brzoskwiniowa

Brzoskwiniowy piegusek z malinami
Brzoskwinie zmiksować blenderem uzyskując mus.

Żelatynę namoczyć w wodzie, a kiedy napęcznieje rozpuścić. Brzoskwinie pozbawić pestek, obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Zasypać cukrem i smażyć na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Dodatkowo zmiksować blenderem aby otrzymać gładki krem. Nie jest to jednak konieczne. Do jeszcze ciepłych brzoskwiń wlać rozpuszczoną żelatynę.

ETAP 4:

Brzoskwiniowy piegusek z malinami
Połowę masy brzoskwiniowej wylać na jeden blat makowy.

Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć przełożyć nimi ciasto makowe. Wstawić do lodówki.

Pianka cytrynowa

Galaretkę cytrynową rozpuścić w wodzie i wystudzić. Zimną kremówkę ubić na sztywno i połączyć z chłodną, ale płynną galaretką. Wylać na warstwę brzoskwiniową. Na wierzchu ułożyć świeże maliny, lekko wciskając je w piankę. Smacznego :)