nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pieguski z bakaliami i posypką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybkie w przygotowaniu kruche ciasteczka, mają przyjemny smak i ekspresowo znikają.

Pieguski z bakaliami i posypką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieguski z bakaliami i posypką.

 

  • 250g (1 kostka) masła
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • bakalie (rozdrobnione orzechy włoskie i migdały, rodzynki, morele, słonecznik, pestki dyni oraz wiórki kokosowe)
  • czekoladowa posypka

Sposób przygotowania:

Pieguski z bakaliami i posypką.
Miękkie masło ucieram mikserem z jajkami i cukrem. Następnie do owych zmiksowanych składników dodaję mąkę, sól i sodę i w dalszym ciągu miksuję. Na sam koniec dodaję do surowej masy na ciasteczka bakalie i czekoladową posypkę i jeszcze przez chwilę całość razem miksuję. Następnie biorę trochę surowej masy i robię z niej kulkę, którą następnie rozpłaszczam na blaszce piekarnika wyścielonej papierem do pieczenia. Tak postępowałam każdorazowo z każdym ciasteczkiem. Piekłam ciasteczka w 195 stopniach przez 10 minut. Układając ciastka na blaszce należy robić między nimi odstępy, bo trochę urosną. Ciasteczek wyszła spora ilość.
Pieguski z bakaliami i posypką.
Zmiksowane razem masło,jajka,cukier oraz mąka,sól i soda.
Pieguski z bakaliami i posypką.
Dodane do surowego ciasta różnorakie bakalie zapewnią ciasteczkom pożywność.
Pieguski z bakaliami i posypką.
Dodana na sam koniec do surowego ciasta na ciasteczka czekoladowa biało-czarna posypka w postaci drobnych kuleczek.
Pieguski z bakaliami i posypką.
Ułożone na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia ciasteczka tuż przed wstawieniem ich do piekarnika.