Sposób przygotowania:
Piekąca pieczeń
Czosnek zmiażdżyć. zetrzeć na tarce lub drobno posiekac. Rozmaryn i szałwię drobniutko posiekac wymieszać z czosnkiem i szczyptą soli. Mięso natrzeć sokiem z cytryny oraz mieszaniną czosnkowo-ziołową zawinąć w folię spożyvvczą i włożyć do lodówki na godzinę. Płat mięsa zwinąć bawełnianą nicią obrumienić na ttuszczu ze wszystkich stron. Cebulę po-
kroić na cwiartki. obrumienione mięso ułożyć wbrytfannie i obłożyć cębulami. Wstawić do nagtzanego piekarnika (240"C)na
15-20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszczę 46 min,podlewając białym winęm Upieczone mięso wyjąć, usunąć nitki i razem z cebulami wyłoŻryć na p ł_
misek. Sosem polać gotowe mięso (można też sos
podać oddzielnie w sosjerce). Podawać najlepiej z upieczonymi oddzielnie ziemniakami albo z ryżem na sypko
kroić na cwiartki. obrumienione mięso ułożyć wbrytfannie i obłożyć cębulami. Wstawić do nagtzanego piekarnika (240"C)na
15-20 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180'C i piec jeszczę 46 min,podlewając białym winęm Upieczone mięso wyjąć, usunąć nitki i razem z cebulami wyłoŻryć na p ł_
misek. Sosem polać gotowe mięso (można też sos
podać oddzielnie w sosjerce). Podawać najlepiej z upieczonymi oddzielnie ziemniakami albo z ryżem na sypko