anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Rosyjskie pierożki z mięsnym farszem o charakterystycznym okrągłym kształcie kapelusika z wywiniętym do góry rondem.

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem

 

  • CIASTO:
  • mąka pszenna - 1i ½ szk.
  • żółtko - 1 szt.
  • olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • sól - ½ łyżeczki
  • woda gorąca - ½ szk.
  • FARSZ:
  • zmielone mięso wieprzowe - 150 g
  • zmielone mięso wołowe - 150 g
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 3 ząbki
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem
FARSZ: na oleju przez chwilę dusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać mięso i często mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia, a następnie do lodówki. Mocno schłodzony farsz jest łatwiej zlepiać w placki ciasta. Ja farsz dodatkowo zmiksowałam blenderem, aby miał bardziej jednolitą konsystencję. CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta małym kieliszkiem wyciąć krążek, napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując kształt kapelusika z wywiniętym do góry rondem. Pielmieni wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.
Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem
Pielmieni z farszem z mięsa wieprzowego i wołowego.

Tagi:

mięso ciasto