Sposób przygotowania:
Pielmieni, rosyjskie pierożki z mięsem
FARSZ: na oleju przez chwilę dusić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, następnie dodać mięso i często mieszając, aby nie zrobiły się grudki, dusić, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Odstawić do przestygnięcia, a następnie do lodówki. Mocno schłodzony farsz jest łatwiej zlepiać w placki ciasta. Ja farsz dodatkowo zmiksowałam blenderem, aby miał bardziej jednolitą konsystencję. CIASTO: Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto „odpoczęło”. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Z ciasta małym kieliszkiem wyciąć krążek, napełnić farszem, nakryć drugim krążkiem i sklejać, formując kształt kapelusika z wywiniętym do góry rondem. Pielmieni wrzucać na osolony wrzątek i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podawać z roztopionym masłem.
Pyza
edytaha
bajtek
Anemon , ale narobiłaś mi ochoty... :O):O)
anemon
darmiona
anemon
darmiona wypróbuję następnym razem, tym razem jedliśmy tylko z samym masłem. Podobno powinno je się podawać w rosole, ale ja nie próbowałam.
k.tyczynski
gosia56
anemon
Moja jest przywieziona z Ukrainy chyba ze 30 lat temu i tak przeleżała nawet nie rozpakowana, aż sie doczekała. Na niej można za jednym zamachem zrobić 38 malutkich pierożków, a tą Twoją to chyba jednego pieroga.
gosia56
anemon
Dlatego tak napisałam, bo sama mam też firmy Tupperware taką jak była tu na gotujmy w nagrodach, taką na jednego pieroga i chyba dlatego tak się zasugerowałam. Może również dlatego, że napisałaś, że po nieudanej próbie następnym razem robiłaś szklanką. Myślałam, że Ty masz taką samą jak moja. Czytam i czytam, ale nigdzie nie mogę się doszukać tej mojej złośliwości, gdzieś Ty się jej doszukała.
gosiczek821
natalia3214
mam pytaie a na ile mniej więcej pierożków jest podany przepis ??
anemon
Dokładnie nie pamiętam, a niestety nie zapisałam ile wyszło sztuk. To jest mała porcja, tak dla 2-3 osób. Pierożki były bardzo małe, więc wyszło ich sporo, ale naje się nimi maksymalnie 3 osoby, nie więcej.