Sposób przygotowania:
Pielmieni z wołowiną
Przesianą mąkę z solą, masłem i żółtkiem zlewamy wodą i wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy przykryte na pół godziny.
Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Wołowinę mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy cebulkę i wyrabiamy farsz. Można dolać odrobinę wody.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i łyżeczką układamy na środku farsz. Sklejamy razem brzegi i zlepiamy rogi.
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy z rosołem.
Posiekaną cebulkę podsmażamy na oleju. Wołowinę mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy cebulkę i wyrabiamy farsz. Można dolać odrobinę wody.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła i łyżeczką układamy na środku farsz. Sklejamy razem brzegi i zlepiamy rogi.
Wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy z rosołem.