zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pierniczki bożonarodzeniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierniczki lukrowane to ozdoba świątecznego stołu.

Pierniczki bożonarodzeniowe

Składniki:

Pierniczki bożonarodzeniowe

 

  • sztucznego miodu, 75 dag mąki, 1/2 kostki masła, 1.2 łyż, proszku do pieczenia, 1 łyż
  • Lukier: 30 dag cukru pudru, 3 łyż gotowanego mleka, 2 łyż spirytusu, 2 łyż soku z cytryny,

Sposób przygotowania:

Pierniczki bożonarodzeniowe
Do przesianej na stolnicę mąki dodajemy cukier, jajka, miód, masło, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, kakao, amoniak rozpuszczony w 1 łyżce wody. drobno posiekane orzechy i skórkę pomarańczową, dokładnie wyrabiamy ciasto. Na lekko posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 0.5 cm i wycinamy foremkami ciastka, które układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i pieczemy w temp. 200 *C ok . 15-20 min. Gorące ciasteczka zdejmujemy z blachy i układamy na deseczce. Zimne pierniczki polewamy cukrem Smacznego