eliza5519

eliza5519

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 117]

Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierniczki o smaku cytrynowo - cynamonowym. Przepis łatwy, tani i co najważniejsze - zawszę się udaje.

Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe

 

  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka mąki pszennej
  • 200 gram cukru pudru
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • 1 czubata duża łyżka cynamonu
  • 3 jaja
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • posypki ( cukiernicze) do ozdoby

Sposób przygotowania:

Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i dodajemy do reszty ciasta.Skórkę z cytryny polewamy wrzątkiem, studzimy, a następnie ocieramy na dużych "oczkach" na tarce. Tak otartą skórkę dodajemy wraz z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego oraz łyżką cynamonu do wcześniej przygotowanego ciasta. Całość dokładnie mieszamy, w celu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Z wyrobionego ciasta formujemy ciasteczka i nakładamy je na posmarowaną tłuszczem blachę. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy wg. uznania. Smacznego!!!
Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe
Jajka dokładnie ucieramy z cukrem pudrem.
Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe
Utarte wraz z cukrem jajka, łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. W ten sposób powstaje masa na pierniczki.
Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe
Ciasteczka wyrabiamy, następnie kładziemy je na posmarowanej tłuszczem blachę, lub na wyłożoną papierem do pieczenia formie.
Pierniczki: ciasteczka cytrynowo - cynamonowe
Ciasteczka pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni. Na koniec ozdabiamy wg. uznania.