SUPERPRZEPIS

Pierniczki na prezent.

  • 13
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Pierniczki na prezent. Więcej zdjęć (4)

Pierniczki tuż po upieczeniu są kruche i chrupiące, ale nie mocno twarde. Wyjęte z pojemnika po kilku godzinach robią się mięciutkie.

Składniki:

Pierniczki na prezent.

 

  • mąka - 600 g
  • miód - 300 g
  • cukier puder - 80 g
  • masło - 125 g
  • jajko - 1 szt.
  • przyprawa do piernika - 50 g
  • ciemne kakao - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • LUKIER:
  • białko - 1 szt.
  • cukier puder - 1 i ½ szk.
  • DODATKOWO:
  • mąka do podsypania

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki na prezent.
Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką. Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej. Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób. Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.
Pierniczki na prezent.
Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce.
Pierniczki na prezent.
Upieczone pierniczki przed lukrowaniem trzymane w szczelnym pojemniku.
Pierniczki na prezent.
Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru.