marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pierniczki imbirowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierniczki lub ciasto piernikowe są pieczone nie tylko na święta lecz na kinder-party lub spotkania towarzyskie.Dodaje do nich różne słodkie składniki jak bakalie lub ostre jak imbir.

Pierniczki imbirowe z miodem

Składniki:

Pierniczki imbirowe z miodem

 

  • 400 g.mąki pszennej tortowej,
  • 80 g.masła,
  • 7-8 łyżek płynnego miodu,np.pszczelego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • szklanka mleka,
  • 15 dag. startego imbiru,
  • płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do blachy,
  • arkusz pergaminu

Sposób przygotowania:

Pierniczki imbirowe z miodem
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w średnim rondelku, na średnim ogniu, cały czas mieszając, by masa nie przywarła do dna. Następnie wlać mleko i ponownie zamieszać, nie dopuszczając, by wykipiało, lecz lekko zagotowało. Wtedy zdjąć naczynie na bok i przestudzić masę. Mąkę pszenną przesiać do misy wraz z sodą lub proszkiem do pieczenia oraz ze startym imbirem. Wlać ostudzoną masę i jajka. Wymieszać pałką lub mikserem ręcznym. Przełożyć masę na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na średnio grube ciasto. Wykrawać kształty radełkiem lub też foremkami do ciast, a nawet wałkiem z grawerowanymi wzorami jak się go posiada. Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Układać pierniczki obok siebie w 3-4 cm. odstępie. Wstawić do piekarnika na 15 min., pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami i szczypcami lub łopatką zsunąć na tacę i piec następną turę pierników.