Sposób przygotowania:
Pierniczki imbirowe z miodem
Masło z cukrem i miodem rozpuścić w średnim rondelku, na średnim ogniu, cały czas mieszając, by masa nie przywarła do dna. Następnie wlać mleko i ponownie zamieszać, nie dopuszczając, by wykipiało, lecz lekko zagotowało. Wtedy zdjąć naczynie na bok i przestudzić masę. Mąkę pszenną przesiać do misy wraz z sodą lub proszkiem do pieczenia oraz ze startym imbirem. Wlać ostudzoną masę i jajka. Wymieszać pałką lub mikserem ręcznym. Przełożyć masę na stolnicę posypaną mąką i rozwałkować na średnio grube ciasto. Wykrawać kształty radełkiem lub też foremkami do ciast, a nawet wałkiem z grawerowanymi wzorami jak się go posiada. Piekarnik nagrzać do temp.180 st. C, a blachę natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Układać pierniczki obok siebie w 3-4 cm. odstępie. Wstawić do piekarnika na 15 min., pilnując czasu pieczenia lub nastawić minutnik. Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami i szczypcami lub łopatką zsunąć na tacę i piec następną turę pierników.