Sposób przygotowania:
Pierniczki Eli
Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać przyprawę do piernika,sodę i amoniak. Całość dokładnie wymieszać. Margarynę,cukier i miód rozpuścić i przestudzić. Jajka wybić do garnuszka i roztrzepać. Do mąki z przyprawami dodać przestudzoną masę cukrowo-miodową,roztrzepane jajka i mleko. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć do dużego pojemnika,przykryć i włożyć do lodówki na 3 tygodnie żeby dojrzało. Ciasto może być w lodówce dłużej. Po 3 tygodniach wyjąć z lodówki. Kawałki ciasta rozwałkować na placek około 4-5 mm grubości i foremkami wycinać pierniczki. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut aż się zrumienią. Upieczone i ostudzone pierniczki udekorować według własnego uznania. Smacznego! Ja co roku piekę pierniczki z 2 kg mąki i później część rozdaję rodzinie.
Konczi
eli_555
Proszę bardzo częstuj się.
Przepis jest w naszej rodzinie od 80 lat. piekła je moja babcia,moja mama i ja od 35 lat na każde święta Bożego narodzenia. Są tanie i pyszne.
edytaha