eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1773]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Pierniczki Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i tanie pierniczki z ciasta dojrzewającego przynajmniej 3 tygodnie.

Pierniczki Eli Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pierniczki Eli

 

  • 2 kg mąki
  • 900 g miodu
  • 2 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 4 jajka
  • 2 szklanka mleka
  • 4 łyżeczki amoniaku
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawa do pierników(możebyć sklepowa lub własna kompozycja)
  • Przyprawa:goździki,cynamon,gałka muszkatołowa,ziele angielskie,pieprz,imbir,kawa,kakao.
  • Tu link do przyprawy do piernika:https://gotujmy.pl/domowa-przyprawa-do-piernika-eli,przepisy-pierniki-przepis,204824.html

Sposób przygotowania:

Pierniczki Eli
Mąkę przesiać do dużej miski. Do mąki dodać przyprawę do piernika,sodę i amoniak. Całość dokładnie wymieszać. Margarynę,cukier i miód rozpuścić i przestudzić. Jajka wybić do garnuszka i roztrzepać. Do mąki z przyprawami dodać przestudzoną masę cukrowo-miodową,roztrzepane jajka i mleko. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć do dużego pojemnika,przykryć i włożyć do lodówki na 3 tygodnie żeby dojrzało. Ciasto może być w lodówce dłużej. Po 3 tygodniach wyjąć z lodówki. Kawałki ciasta rozwałkować na placek około 4-5 mm grubości i foremkami wycinać pierniczki. Wycięte pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut aż się zrumienią. Upieczone i ostudzone pierniczki udekorować według własnego uznania. Smacznego! Ja co roku piekę pierniczki z 2 kg mąki i później część rozdaję rodzinie.
Pierniczki Eli
Do pierniczków dodaję przyprawę którą sama komponuję.
Pierniczki Eli
Połączyć wszystkie składniki ciasta piernikowego.
Pierniczki Eli
Zagnieść ciasto włożyć do pojemnika z przykrywką i włożyć na 3 tygodnie do lodówki żeby dojrzało.