jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pierniczki jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pierniczki, doskonałe ciasteczka do kawy i herbaty

Pierniczki jagienki

Składniki:

Pierniczki jagienki

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 płaska łyżeczka sody

Sposób przygotowania:

Pierniczki jagienki
Miód zagotować z cukrem, dodając przyprawę piernikową, po czym przestudzić.

Do zimnej masy dodać jajko, wsypć sodę i mąkę, gdy składniki ciasta połączą się ze sobą wygniatać ciasto na stolnicy, aż będzie odstawać od rąk.Wałkować placki grubości około 1/2 cm, wycinać pierniki.

Można uformować z ciasta cienki wałek, pokrajać go na jednakowej wielkości kawałki, utoczyć w rękach kulki, kładąc je na blachę lekko spłaszczać.

Piec w słabo nagrzanym piekarniku.