Sposób przygotowania:
Pierniczki jagienki
Miód zagotować z cukrem, dodając przyprawę piernikową, po czym przestudzić.
Do zimnej masy dodać jajko, wsypć sodę i mąkę, gdy składniki ciasta połączą się ze sobą wygniatać ciasto na stolnicy, aż będzie odstawać od rąk.Wałkować placki grubości około 1/2 cm, wycinać pierniki.
Można uformować z ciasta cienki wałek, pokrajać go na jednakowej wielkości kawałki, utoczyć w rękach kulki, kładąc je na blachę lekko spłaszczać.
Piec w słabo nagrzanym piekarniku.
Do zimnej masy dodać jajko, wsypć sodę i mąkę, gdy składniki ciasta połączą się ze sobą wygniatać ciasto na stolnicy, aż będzie odstawać od rąk.Wałkować placki grubości około 1/2 cm, wycinać pierniki.
Można uformować z ciasta cienki wałek, pokrajać go na jednakowej wielkości kawałki, utoczyć w rękach kulki, kładąc je na blachę lekko spłaszczać.
Piec w słabo nagrzanym piekarniku.