WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierniczki lukrowane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo tradycyjne pierniczki, z miodem i przyprawą korzenną, ozdobione lukrem królewskim z białka jaj i cukru pudru.

Pierniczki lukrowane

Składniki:

Pierniczki lukrowane

Ciastka

  • 0,5 kg mąki
  • 120 g masła
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Lukier

  • 200 g cukru pudru
  • 1 białko małego jaja
  • kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierniczki lukrowane

Składniki

Pierniczki lukrowane
Do miski wsypujemy suche składniki i dodajemy resztę.

Do miski przesiewamy mąkę, cukier puder, sodę i przyprawę do piernika. Na środku robimy zagłębienie i wbijamy jajko oraz dodajemy miód i masło.

Cisto

Pierniczki lukrowane
Casto powinno być zwarte, ale łatwe do rozwałkowania.

Ciasto na pierniczki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce wg potrzeby.

Pierniczki

Pierniczki lukrowane
Pierniczki układamy na blaszce w sporych odstępach.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 10 minut i studzimy.

Białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Dekorujemy zimne już pierniczki.