bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Pierniczkowe choineczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne kolorowe ciasteczka, idealne na Boże Narodzenie. Można je zjeść, ale również są idealną ozdobą stołu świątecznego.

Pierniczkowe choineczki

Składniki:

Pierniczkowe choineczki

Ciasto:

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:

  • kolorowe cukiereczki

Sposób przygotowania:

Pierniczkowe choineczki
Przesianą mąkę dajemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dajemy wszystkie pozostałe składniki czyli: cukier puder, kakao, miód, margarynę, jajka, sodę, cynamon i przyprawę do pierników i zagniatamy ciasto. 

Ciasto zawijamy w folie spożywczą i dajemy na około godzinkę do lodówki. 

Wyciągamy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy 4 różnej wielkości gwiazdki. 

Ciasteczka układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni. 

Jak pierniczki ostygną robimy lukier, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę, składamy gwiazdki od największej do najmniejszej i robi się na choineczka, lukrujemy po wierzchu i ozdabiamy kolorowymi cukiereczkami.