Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki lukrowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Co roku tradycyjnie wypiekam z córeczką mnóstwo pierniczków. Najwięcej radości nam sprawia ich dekorowanie, a w między czasie zajadamy się nimi. Są tak pyszne że nie można się im oprzeć.

Pierniczki lukrowane Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki lukrowane

na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 10 dag prawdziwego miodu
  • 5 dag masła
  • 1 jajko
  • 12 dag cukru pudru
  • 2,5 łyżki kakao
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki wody
  • 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

  • gotowy lukier
  • cukiereczki ,cukrowe pisaki ,posypki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Pierniczki lukrowane

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki lukrowane
zmiksowane składniki zagnieść z przesianą mąką i śmietaną

Masło i miód osobno roztopić. W 2 łyżkach wody rozpuścić 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej. Połączyć masło, miód, cukier, sodę z wodą, kakao, z przyprawą do piernika, jajkiem. Wszystko lekko zmiksować. Następnie zagnieść z przesianą mąką i śmietaną. dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz. do lodówki.

Wałkowanie ciasta:

Pierniczki lukrowane
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką stolnicy

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Na grubość ok.3 mm.

Wykrawanie pierniczków:

Pierniczki lukrowane
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy foremkami pierniczki

Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pierniczki foremkami o dowolnych kształtach.

Pieczenie pierniczków:

Pierniczki lukrowane
Po upieczeniu studzimy dobrze pierniczki

Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-13 min. Po upieczeniu pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy.

Dekorowanie pierniczków:

Pierniczki lukrowane
udekorowane pierniczki pozostawiamy na kilka godzin do wyschnięcia lukru

Lukry rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Dowolnie dekorujemy nimi pierniczki i ozdabiamy cukrowymi pisakami i ozdobami. Pozostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Gdy lukier dobrze wyschnie wkładamy pierniczki do dużego słoja lub puszki i szczelnie zamykamy na ok. 2 tygodnie by zmiękły.