Sposób przygotowania:
Pierniczki lukrowanePrzygotowanie ciasta:
Masło i miód osobno roztopić. W 2 łyżkach wody rozpuścić 2 pełne łyżeczki sody oczyszczonej. Połączyć masło, miód, cukier, sodę z wodą, kakao, z przyprawą do piernika, jajkiem. Wszystko lekko zmiksować. Następnie zagnieść z przesianą mąką i śmietaną. dobrze wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godz. do lodówki.
Wałkowanie ciasta:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy. Na grubość ok.3 mm.
Wykrawanie pierniczków:
Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy pierniczki foremkami o dowolnych kształtach.
Pieczenie pierniczków:
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 170 stopni i pieczemy ok. 10-13 min. Po upieczeniu pierniczki ściągamy z blaszki i studzimy.
Dekorowanie pierniczków:
Lukry rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Dowolnie dekorujemy nimi pierniczki i ozdabiamy cukrowymi pisakami i ozdobami. Pozostawiamy do zastygnięcia na kilka godzin. Gdy lukier dobrze wyschnie wkładamy pierniczki do dużego słoja lub puszki i szczelnie zamykamy na ok. 2 tygodnie by zmiękły.