olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Pierniczki na marmoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

smaczne ciasteczka na pyyysznej marmoladzie.

Pierniczki na marmoladzie

Składniki:

Pierniczki na marmoladzie

 

  • 1 jajko
  • 10 dag cukru
  • 15 dag marmolady (Twojej ulubionej)
  • 30dag mąki
  • 1 łyżeczka korzeni (goździki, gałka muszkatołowa itp.)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody
  • tłuszcz do smarowania (masło)
  • mąka do posypania blachy

Sposób przygotowania:

Pierniczki na marmoladzie
Jajko utrzeć z cukrem, dodać miękką marmoladę lub powidła, mąkę, korzenię i sodę rozmieszaną w zimnej wodzie. Dokładnie wyrobić na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i wykrawać okrągłe pierniczki. Wysmarować tłuszczem blasze i posypać mąką w gorącym piekarniku.