bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Pierniczki nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo fajny i ciekawy przepis. Polecam

Pierniczki nadziewane

Składniki:

Pierniczki nadziewane

 

  • miodu, 17 dag cukru, l dag cynamonu, l da; utartych goździków, szczypta soli; nadzienie: 17 dag orzechów

Sposób przygotowania:

Pierniczki nadziewane
Miód ogrzać z cukrem, a nastepaie utrzeć. Dodać cynamon i goździki (lub łyżeczkę przyprawy piernikowej). Wsypać mąkę i sól, wyrobić starannie ciasto, po czym ochłodzić je. Przygotować nadzienie z utłuczonych orzechów lub migdałów z odrobiną skórki cytrynowej i małą ilością wody (ma być gęste). Ciasto rozwałkować, pociąć je w kwadraty lub małe prostokąty. Nakładać na nie nadzienie, przykrywać drugim kawałkiem i zlepiać starannie. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.