Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Piernik czekoladowo - bananowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten piernik to moja ulubiona odsłona ciasta bananowego - wilgotny piernik z aromatyczną świąteczną przyprawą do piernika, polany czekoladą - ślinka cieknie.

Piernik czekoladowo - bananowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Piernik czekoladowo - bananowy

 

  • forma (14 - 16 cm.)
  • papier do pieczenia (do wyłożenia formy)
  • 30 g gorzkiej czekolady (90% / pokruszyć)

 

  • Masa bananowa:
  • 2 duże banany (dojrzałe)
  • 2 jajka
  • 40 g kakao (proszek)
  • bryzg syropu klonowego
  • 100 g mąki owsianej
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Piernik czekoladowo - bananowy
🔘 Masa bananowa: banany obrać połamać na małe kawałki i wrzucić do pojemnika z blendera. Następnie wlać jajka, syrop klonowy, wsypać kakao, mąkę owsianą, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Później zmiksować wszystkie składniki na gładką masę.

🔘 Powstałą masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia formy (papier pognieść żeby można było łatwiej wyłożyć formę). Potem całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /. Następnie udekorować czekoladą i pozwolić sie jej rozstopić. Czas i temperaturę podałem w przybliżeniu, bo należy się kierować swoim piekarnikiem.
Piernik czekoladowo - bananowy
Gorący piernik po wyjęciu z piekarnika udekorować czekoladą i pozwolić sie jej rozstopić.
Piernik czekoladowo - bananowy
Później całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40 - 45 minut w 170°C / Górne - Dolne żródło ciepła /.
Piernik czekoladowo - bananowy
Zmiksowaną masę bananową przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
Piernik czekoladowo - bananowy
Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.
Piernik czekoladowo - bananowy
Banany i resztę przygotowanych składników wrzucić do blendera.