Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Piernik kokosowy Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mój ulubiony piernik kokosowy

Piernik kokosowy Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik kokosowy Megg

 

  • Ciasto kokosowe:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
  • 10 dag wiórkó kokosowych
  • 4 łyżki mąki pszennej

 

  • Ciasto piernikowe:
  • 1 jajk
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl oleju
  • 15 dag marmolady
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody

 

  • Ponadto:
  • 3 łyżki mielonej kawy

Sposób przygotowania:

Piernik kokosowy Megg
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, następnie dodać wiórki kokosowe z mąką i wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch ciasta posypać obficie mieloną kawą. Ciasto piernikowe: Jajko oraz żółtka utrzeć z cukrem, następnie ciągle ucierając dodać marmoladę, mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika i olej. Wszystko dokładnie wymieszać i wyłożyć do blaszki na ciasto kokosowe. Całość piec w 180 st przez 40 min. Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Piernik kokosowy Megg
Piernik kokosowy Megg
Piernik kokosowy Megg
Piernik kokosowy Megg