krystel

krystel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 37]

piernik mojej babki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

do ciasta dodać kilka kropel wody ciasto pozostawić do następnego dnia w chłodziarce

piernik mojej babki

Składniki:

piernik mojej babki

 

  • 1szklanka miodu
  • 1/2szkl.cukru
  • 4-5szkl.mąki wrocławskiej
  • 1/2szkl.piwa
  • 20dag.masła
  • 5jajek
  • 1łyżka cynamonu
  • 15dag.migdałów
  • 10dag.orzechów
  • 15dag.fig
  • 15dag.daktyli
  • 15dag.skórki pomarańczowej smażonej w cukrze

Sposób przygotowania:

piernik mojej babki
migdały spażyć wrzącą wodą obrać ze skorupki i posiekać nożem miód zagotować dodać cukier gotować na wolnym ogniu odstawić 3 szkl.mąki dodać do donicy zalać gorącym miodem dodać stopione masło piwo i przyprawy ucierając do czasu aż powstaną pęcheżyki dodać jajka ucierać jeszcze kilka minut przygotowane bakalie wymieszać z mąką dodać do ciasta dokładnie wymieszać ciasto powinno być absolutnie zimne ,do zimnego ciasta dodać kilka kropel wody wymieszać ,przygotowane ciasto pozostawić w chłodzie do następnego dnia lub upiec odrazu formę wyłożyć pergaminemciasto wyłożyć do foremki napełniając3/4 formy wstawić do nagrzanego piekarnika do 120s. piec ok.1godz.upieczony piernik pozostawić w formie do ostygnięcia

Tagi:

piernik ciasto