Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Piernik na piwie wg Reniz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Piernik to popularne i smaczne ciasto

Piernik na piwie wg Reniz

Składniki:

Piernik na piwie wg Reniz

 

  • 15 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 30 dag cukru
  • 35 dag miodu
  • 75 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 20 dag bakalii
  • 1 torebka przyprawy do pierników
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Piernik na piwie wg Reniz
Margarynę włożyć do rondla, podgrzać, rozpuścić i wymieszać z cukrem. Całe jajka wlać do miski, zmiksować, dodać płynny miód, wystudzoną margarynę, piwo i wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Dużą formę lub dwie formy keksowe wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w temp. 180 stopni około 50 minut. Piec do suchego patyczka.