malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Piernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest bardzo prosty a jak zachwyca innych smakiem. Można go przygotować prędzej przed Świętami a przełożyć marmoladą dzień przed.

Piernik świąteczny

Składniki:

Piernik świąteczny

 

  • 1/2 kg mąki pszennej tortowej,
  • 3 jaja, 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki śmietany 18%,
  • połowa kostki masła,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • połowa słoiku marmolady śliwkowej ,
  • 3 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Piernik świąteczny
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Następnie ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, śmietankę. Miksujemy cały czas. Wsypujemy przesianą mąkę oraz sodę, przyprawę korzenną oraz kakao. Gładką masę przekładamy do keksówki. Pieczemy piernik przez 50 minut w temp. 170 stopni. Następnie przekładamy dżemem. Dekorujemy według uznania.