Sposób przygotowania:
Pierniki świąteczne - najlepsze
Mąkę przesypujemy do miski. Dodajemy do niej dwie łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczkę sody oczyszczonej cukier puder, kakao,dodajemy przyprawę do ciastek, przyprawę do piernika i dokładnie wszystkie proszki i mąki ze sobą mieszamy. Wbijamy do nich jajo .W rondelku roztapiamy miód z margaryną. Przelewamy do sypkich składników.
Mieszamy wszystko dużą łyżką, gdy składniki zaczną się połączać zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy do momentu kiedy wszystko ze sobą dokładnie się połączy. Na całą noc zostawiamy ciasto w lodówce. Na drugi dzień dzielimy na mniejsze kawałki i każdy kawałek ciasto rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Piekarnik musi nagrzany być do 180 stopni.
Pieczemy nie mniej niż 7 minut i nie więcej niż 9 - wtedy mogą być albo nie dopieczone albo przypalone. Grubość pierniczkó to ok 4 mm. Wkłądamy upieczone pierniczki do metalowej puszki odstawiamy, na 3-4 dni przed świętami dekorujemy w dowolny sposób::)
Mieszamy wszystko dużą łyżką, gdy składniki zaczną się połączać zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy do momentu kiedy wszystko ze sobą dokładnie się połączy. Na całą noc zostawiamy ciasto w lodówce. Na drugi dzień dzielimy na mniejsze kawałki i każdy kawałek ciasto rozwałkowujemy i wyciskamy foremkami pierniczki. Piekarnik musi nagrzany być do 180 stopni.
Pieczemy nie mniej niż 7 minut i nie więcej niż 9 - wtedy mogą być albo nie dopieczone albo przypalone. Grubość pierniczkó to ok 4 mm. Wkłądamy upieczone pierniczki do metalowej puszki odstawiamy, na 3-4 dni przed świętami dekorujemy w dowolny sposób::)
zbysiowa