Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Piernik z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecam na niedzielny deser z przyjaciółmi.

Piernik z budyniem

Składniki:

Piernik z budyniem

 

  • torebka przyprawy do piernika
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1/5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mleka
  • 1/5 szklanka miodu
  • ¾ szklanki oleju
  • składniki na masę:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Piernik z budyniem
W małym garnku wymieszać przesianą mąkę z cukrem, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sodę. Oddzielić żółtka od białek. Do składników dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i dodać do ciasta. Gotową masę na piernik wlać do foremki 20 x 20. Pienik wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy 50 minut w temperaturze 180 C. Po ostudzeniu przekroić na dwie części i przygotować masę. Masę do piernika przygotować z budyniu i galaretki. Najpierw przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i galaretkę. Chłodny budyń zmiksować z tężejącą galaretką. Po czy wlać na dolną część piernika i odstaw do lodówki na godzinę. Po czym przykryć górną część piernika gdy masa budyniowa stężeje na dolnej części piernika. Przed podaniem posyp cukrem pudrem