ziutula

ziutula

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Piernik z dżemem przekładany dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko na Boże Narodzenie, piernik z kartonu jest dobry, zawsze wychodzi i przy braku czasu zdaje egzamin.

Piernik z dżemem przekładany dżemem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piernik z dżemem przekładany dżemem

 

  • opakowanie piernik w proszku 1 karton,
  • woda 1,5 szklanki,
  • olej rzepakowy 180 ml,
  • do ciasta dżem niskosłodzony 150 gram,
  • do przełożenia dżem wysokosłodzony 250 gram,
  • puder cukier - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Piernik z dżemem przekładany dżemem
Piernik z kartonu przesypać do wysokiego naczynia, wlać zimną wodę, dodać dżem niskosłodzony nie gęsty (użyłam swój domowy jabłkowo-śliwkowy) jaki lubimy i mamy w domu.

Mikserem wyrabiać z 3 minuty na najwyższych obrotach, następnie wlać olej i mikserem krótko połączyć składniki.

Keksówka 25x15 wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w piekarniku nagrzanym na 180C około 60 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić.

Piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Piernik z dżemem przekładany dżemem.
Najlepiej nadaje się olej rzepakowy lub słonecznikowy.
Piernik z dżemem przekładany dżemem.
Dżemy, marmolady można użyć jakie się lubi.
Piernik z dżemem przekładany dżemem.
Puder cukier do dekoracji wystarczy, lukier byłby za słodki.