SUPERPRZEPIS

Piernik z rabarbarem

  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Piernik z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Piernik z dodatkiem skórki pomarańczowej i rabarbaru jest wyśmienity. Połączenie słodkiego ciasta z kwaśnym rabarbarem jest strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

Piernik z rabarbarem

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 laski rabarbaru
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • 3-4 kostki czekolady

Sposób przygotowania:

Piernik z rabarbarem
W jednej misce wymieszać mąkę z kakao, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i przyprawą do pierników. Do drugiej miski wbić jajka, dodać olej, mleko, miód, marmoladę, dżem, zmiksować, wymieszać z sodą oczyszczoną.

Do miski z mokrymi składnikami wsypać mąkę a kakao i przyprawą, zamieszać. Następnie dodać skórkę pomarańczową, obrany i pokrojony rabarbar, wymieszać. Ciasto przelać do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksowej o wymiarach 34/12 cm. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45-50 minut.

Upieczony, ostudzony ale jeszcze ciepły piernik posypać startą na tarce czekoladą i skórką pomarańczową lub ozdobić według własnego uznania.
Piernik z rabarbarem
W jednej misce wymieszać suche składniki.
Piernik z rabarbarem
Do drugiej miski włożyć wszystkie płynne składniki.
Piernik z rabarbarem
Mokre składniki zmiksować i połączyć z suchymi składnikami.
Piernik z rabarbarem
Zamieszać, wsypać pokrojony rabarbar i skórkę pomarańczową.
Piernik z rabarbarem
Wszystkie składniki połączyć i wylać do przygotowanej formy.

Tagi:

piernik ciasto