Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1179]

Piernik z powidłem z kremem i polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo pyszny i pachnący piernik z powidłem domowej roboty. Najlepiej smakuje z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam.

Piernik z powidłem z kremem i polewą

Składniki:

Piernik z powidłem z kremem i polewą

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 12 dag masła lub margaryny
  • 1 przyprawa do piernika

Krem:

  • 15 dag masła 82 %
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • sok z cytryny do smaku

Polewa:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina gorącej wody

Dodatkowo:

  • 4 kopiaste łyżki powideł śliwkowych
  • dowolna dekoracja

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłem z kremem i polewą
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powidło, kakao, sodę i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 35-40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty.

5. Krem: Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie ucieramy, w między czasie dodajemy sok z cytryny według uznania.

6. Przekrojone blaty przekładamy na przemian powidłem i kremem.

7. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.

8. Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy posypka i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

ciasto piernik