Sposób przygotowania:
Piernik z powidłem z kremem i polewą
1. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powidło, kakao, sodę i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 35-40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
5. Krem: Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie ucieramy, w między czasie dodajemy sok z cytryny według uznania.
6. Przekrojone blaty przekładamy na przemian powidłem i kremem.
7. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
8. Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy posypka i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy powidło, kakao, sodę i przyprawę do piernika, chwilę miksujemy, następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę miksujemy, na koniec wlewamy przestudzone masło lub margarynę i dokładnie miksujemy.
3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 35-40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na 3 blaty.
5. Krem: Masło ucieramy na puszysta masę, dodajemy cukier puder i ucieramy, następnie wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie ucieramy, w między czasie dodajemy sok z cytryny według uznania.
6. Przekrojone blaty przekładamy na przemian powidłem i kremem.
7. Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Następnie smarujemy ją na cieście i odstawiamy do zastygnięcia.
8. Gotowe ciasto kroimy, dekorujemy posypka i podajemy. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.