iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Piernik z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wspaniały w smaku i prosty w przygotowaniu piernik z powidłami i jabłkami. Takie pyszne ciasto na teraz, ale też i na świątecznym stole się sprawdzi.

Piernik z jabłkami

Składniki:

Piernik z jabłkami

ciasto:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 12 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 2 jajka
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka 2%
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Piernik z jabłkami
Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać do miski razem z kakao, sodą, szczyptą soli i przyprawa do pierników, następnie na sucho wymieszać z cukrem.

Do suchych składników dodać powidła, jajka i mieszając ( wystarczy tylko łyżką) wlać mleko na końcu dodać przestudzony tłuszcz, wymieszać dokładnie ciasto.

Jabłka obrać i pokrojeniu na większą kostkę dodać do ciasta, delikatnie wszystko ze sobą połączyć. 

Formę ( 22 cm na 33 cm) wysmarować na dnie i bokach tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć całe ciasto (jest dość gęste).

Piec w temp. 180 st około 50-60 minut do suchego patyczka po upieczeniu i wystudzeniu posypać warstwą cukru pudru.