Sposób przygotowania:
Piernik z jabłkami
Masło stopić i przestudzić, mąkę przesiać do miski razem z kakao, sodą, szczyptą soli i przyprawa do pierników, następnie na sucho wymieszać z cukrem.
Do suchych składników dodać powidła, jajka i mieszając ( wystarczy tylko łyżką) wlać mleko na końcu dodać przestudzony tłuszcz, wymieszać dokładnie ciasto.
Jabłka obrać i pokrojeniu na większą kostkę dodać do ciasta, delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
Formę ( 22 cm na 33 cm) wysmarować na dnie i bokach tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć całe ciasto (jest dość gęste).
Piec w temp. 180 st około 50-60 minut do suchego patyczka po upieczeniu i wystudzeniu posypać warstwą cukru pudru.
Do suchych składników dodać powidła, jajka i mieszając ( wystarczy tylko łyżką) wlać mleko na końcu dodać przestudzony tłuszcz, wymieszać dokładnie ciasto.
Jabłka obrać i pokrojeniu na większą kostkę dodać do ciasta, delikatnie wszystko ze sobą połączyć.
Formę ( 22 cm na 33 cm) wysmarować na dnie i bokach tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie przełożyć całe ciasto (jest dość gęste).
Piec w temp. 180 st około 50-60 minut do suchego patyczka po upieczeniu i wystudzeniu posypać warstwą cukru pudru.
SylaUla