madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Schab morelowo śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Na każde święta pojawia się na naszym stole. Zmienia się tylko sposób jego podania, czasami zalewany galaretą, innym razem na ciepło w postaci rolady, a następnym razem pokrojony na cienki plasterki w postaci zakąski.

Schab morelowo śliwkowy

Składniki:

Schab morelowo śliwkowy

 

Sposób przygotowania:

Schab morelowo śliwkowy

ETAP 1:

Schab morelowo śliwkowy
Mięso nacinamy a następnie przyprawiamy do smaku

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ostrym długim nożem robimy dziurę na środku tworząc tunel. Najlepiej wbić nóż z jednej strony i delikatnie obracać, a następnie powtórzyć tę czynność z drugiej strony. Przyprawiamy do smaku solą i mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 2:

Schab morelowo śliwkowy
Nadziewamy mięso suszonymi owocami i wkładamy do rękawa

Mięso nadziewamy suszonymi owocami. Ja wkładam równocześnie po jednej śliwce i moreli i powtarzam aż skończą się owoce, Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia razem z liśćmi laurowymi i ziarnkami ziela angielskiego. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 70 minut. Podajemy na ciepło lub studzimy i podajemy na zimno.