aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Piernik z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik z dodatkami- wyśmienity piernik z wspaniałymi dodatkami: orzechami, wiśniami jabłkami i rodzynkami.

Piernik z dodatkami

Składniki:

Piernik z dodatkami

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,75 szkl miodu
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Wkładka:
  • 4 jabłka
  • ¾ szkl cukru
  • 1 garść pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 5 łyżek wiśni z kompotu lub syropu
  • 25 dag maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 białka
  • 2 łyżki cukru
  • Masa:
  • 2 szkl mleka
  • 20 dag cukru
  • 2 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • Masło
  • 3 łyżki spirytusu
  • Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Piernik z dodatkami
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka oraz powoli miód i pozostałe składniki. Mieszamy i pieczemy w foremce 25/36. Przekrawamy na pół.

Wkładka: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Do jabłek dodajemy orzechy, rodzynki, wiśnie, mąkę, proszek i sodę. Osobno ubijamy białka z 2 łyżkami cukru, wlewamy żółtka i dodajemy do jabłek mieszamy i pieczemy.

Masa: W małej ilości mleka mieszamy budyń pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia. Zimny krem łączymy z utartym masłem. Dodajemy sok z cytryny i alkohol.

Ciasto przekładamy dając do środka wkładkę. 

Tagi:

ciasto piernik