madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Rolada z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne mięso drobiowe nadziewane omletem i pieczarkami. Smakuje na zimno i na ciepło, a to którą wersję wybierzemy zależy tylko od nas.

Rolada z kurczaka

Składniki:

Rolada z kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Rolada z kurczaka

ETAP 1:

Rolada z kurczaka
Kurczaka luzujemy z kości i przyprawiamy.

Kurczaka myjemy i dokładnie oczyszczamy. Luzujemy z kości uważając aby nie porozcinać skóry. Po wyluzowaniu nacinamy piersi i przekładamy je tak aby mięso było równej grubości. Przyprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem.

ETAP 2:

Rolada z kurczaka
Na rozpuszczonym maśle smażymy omlet z szczypiorkiem

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy. Dodajemy dwie łyżki wody i drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy omlet z obydwu stron aż się zetnie. Zdejmujemy z patelni i układamy na mięsie.

ETAP 3:

Rolada z kurczaka
Podsmażone pieczarki układamy na omlecie.

Na tłustej patelni po smażeniu omleta, podsmażamy pokrojone na plasterki pieczarki które przyprawiamy do smaku. Układamy je na omlecie .

ETAP 4:

Rolada z kurczaka
Zwijamy roladę i owijamy sznurkiem aby była zwarta

W następnej kolejności zwijamy roladę. Możemy ją spiąć wykałaczkami, ja owijam sznurkiem. Wkładamy do rękawa do pieczenia , wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie oraz liście laurowe. Spinamy rękaw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 80 minut.

Po tym czasie podajemy na ciepło lub pozostawiamy do wystudzenia i podajemy na zimno. Możemy wykorzystać także jako wędlina do pieczywa lub zalać galaretą