kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Piernik z maślanki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Maślankę wlać do naczynia, dodać cukier i gotować aż do lekkiego zrumienienia.

Piernik z maślanki

Składniki:

Piernik z maślanki

 

  • maślanka 2 szkl
  • jaja 4 szt
  • przyprawa do piernika 1 op
  • soda 1 łyżeczka
  • cukier 2 szkl
  • mąka 40 dag
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • tarta bułka do wysypania formy

 

Sposób przygotowania:

Piernik z maślanki
Maślankę wlać do naczynia, dodać cukier i gotować aż do lekkiego zrumienienia. Lekko przestudzoną masę wlać do mąki dodać jaja, przyprawę i bardzo dokładnie wyrobić łyżką dość gęste ciasto. Na końcu dodać sodę wymieszaną w łyżce zimnej wody i jeszcze wyrobić. Do tak przygotowanego ciasta można włożyć garść posiekanych orzechów oraz drobno pokrojoną skórkę pomarańczową gotowaną w syropie. Wyłożyć ciasto do wąskiej wysokiej blachy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, wstawić do pieczenia do słabo nagrzanego piekarnika. Gotowy piernik można przekroić i przełożyć marmoladą.