paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Pierniki wg Pauliny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne pierniczki umilą zimowe popołudnia;) Idealne na Święta Bożego Narodzenia.

Pierniki wg Pauliny

Składniki:

Pierniki wg Pauliny

 

  • 1,25 kg miodu
  • 1,25 kg cukru 0,25 szklanki wody
  • 2,5 kostki margaryny
  • 12 jaj
  • 3 łyżeczki amoniaku
  • 5 dag sodu
  • 10 dag kakao
  • 3 kg mąki,
  • 2,5 opakowania przyprawy do pierników

Sposób przygotowania:

Pierniki wg Pauliny
Cukier, margarynę, miód i wodę należy umieścić w garnku i gotować, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia margaryny. Masę lekko wystudzić, dodać mąkę, kakao i amoniak rozpuszczony w ciepłym mleku.
Następnie roztrzepać jajka, dodać do nich sodę i połączyć z całością. Wyrobić na jednolitą masę.

Masę odstawić do lodówki na 12 godzin, następnie rozwałkować ciasto i wykrawać pierniki.

Piec w temperaturze 180 stopni.