Sposób przygotowania:
Piernikowa chatka
Ciasto: Miód, wodę, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny i masło wolno ogrzewać, przełożyć do miski i wystudzić. Dodać do masy jajka i przyprawę korzenną. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać. Dodać 2/3 połączonej z sodą mąki, ciasto wyrobić, dosypując pozostałą część mąki. Ciasto umieścić w lodówce na 50 minut. Wymieszać mleko z żółtkami. Masa do łączenia elementów domku: Cukier puder przesiać. Białka wlać do wysokiego naczynia, dodać połowę cukru pudru i ubić mikserem na jednolitą masę, dodawać pozostały cukier nie przerywając ubijania. Naczynie z lukrem nakryć wilgotną ściereczką. Składanie domku: Z papieru pergaminowego lub kartonu wyciąć szablony. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać nożem poszczególne elementy domku przy pomocy szablonu. Dachówki, płot i kota wykroić z ciasta o grubości 0,3 cm. Poszczególne elementy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 - 15 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180oC (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180oC (powinien być podgrzany) Po wystudzeniu każdą upieczoną część posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić jeszcze na 3 - 5 minut do piekarnika. Przygotowany lukier nałożyć do pergaminowej tutki, nożyczkami odkroić końcówkę. Przykleić elementy zdobiące ścianę przednią (precelki, gwiazdki). Do podstawy przykleić ścianę przednią, ściany boczne, a na końcu ścianę tylną (z wcześniej wklejonym oknem). Przy wklejeniu poszczególnych elementów odczekać chwilę, aż lukier zacznie zastygać. Przykleić dach oraz dachówki rozpoczynając ich wklejanie od brzegu, ku górze oraz komin, obręcz komina, a następnie pozostałe części. Okiennice ozdobić migdałami.
Magdusia1312
elutka
Gabi99
hoffija44