jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Choinka piernikowa przekładana masą chałwową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wilgotne ciasto korzenne przełożone pyszną masą chałwową i morelową w kształcie choinki to ulubiony smakołyk naszej rodziny. Możemy udekorować choinkę owocami miechunki lub innymi suszonymi owocami oraz czekoladą.

Choinka piernikowa przekładana masą chałwową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Choinka piernikowa przekładana masą chałwową

 

  • ciasto: 2 duże jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 400 ml musu jabłkowego
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki pszennej(około)
  • krem:
  • 10 dag masła
  • 10 dag chałwy
  • 2 łyżki masy orzechowej typu Nutella
  • Masa morelowa (lub inna owocowa) do przełożenia

 

  • Do dekoracji: 100 g białej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka mleka
  • rodzynki brazylijskiej (miechunki, physalis)
  • srebrne ozdoby cukrowe
  • masło i grysik do formy

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Smarujemy masłem foremkę w kształcie choinki. Oprószamy ją grysikiem. Mieszamy mąkę z przyprawą do pierników, proszkiem i sodą w jednej misce. W drugiej miksujemy jaja z cukrem, nie przerywając miksowania dodajemy mus jabłkowy porcjami i olej. Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, co zależy od tego jakiego musu używamy dodajemy jeszcze mąkę i mieszamy. Ciasto powinno miec konsystencje babki ucieranej. Nakładamy masę do foremki . Pieczemy w piekarniku w temp 180 st.C przez 35-45 min (w zależności od kształtu użytej foremki - im grubsza warstwa ciasta tym dłuższy czas pieczenia). Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy ciasto na talerz. Studzimy całkowicie. Ucieramy masło na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucieraniadodajemy partiami pokruszoną chałwę i masę orzechową. Ucieramy do chwili, aż masa będzie jednolita. Przekrawamy ciasto na trzy blaty. Pierwszy, dolny smarujemy cienką warstwą dżemu morelowego, nakładamy drugi. Smarujemy go masą chałwową. Składamy razem. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Przekładamy ją do dekoratora lub rękawa cukierniczego i dekorujemy w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu.
Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Ucieramy masło na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy partiami pokruszoną chałwę i masę orzechową.
Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Przekrawamy ciasto na trzy blaty. Jeden smarujemy masą chałwową
Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Dolny blat smarujemy cienką warstwą dżemu morelowego.