Sposób przygotowania:
Choinka piernikowa przekładana masą chałwową
Smarujemy masłem foremkę w kształcie choinki. Oprószamy ją grysikiem. Mieszamy mąkę z przyprawą do pierników, proszkiem i sodą w jednej misce. W drugiej miksujemy jaja z cukrem, nie przerywając miksowania dodajemy mus jabłkowy porcjami i olej. Do płynnej masy dodajemy sypkie składniki i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna, co zależy od tego jakiego musu używamy dodajemy jeszcze mąkę i mieszamy. Ciasto powinno miec konsystencje babki ucieranej. Nakładamy masę do foremki . Pieczemy w piekarniku w temp 180 st.C przez 35-45 min (w zależności od kształtu użytej foremki - im grubsza warstwa ciasta tym dłuższy czas pieczenia). Po lekkim przestudzeniu wyjmujemy ciasto na talerz. Studzimy całkowicie. Ucieramy masło na jasną puszystą masę. Nie przerywając ucieraniadodajemy partiami pokruszoną chałwę i masę orzechową. Ucieramy do chwili, aż masa będzie jednolita. Przekrawamy ciasto na trzy blaty. Pierwszy, dolny smarujemy cienką warstwą dżemu morelowego, nakładamy drugi. Smarujemy go masą chałwową. Składamy razem. W kąpieli wodnej topimy czekoladę z dodatkiem masła i mleka. Przekładamy ją do dekoratora lub rękawa cukierniczego i dekorujemy w dowolny sposób lub tak jak na zdjęciu.
marietta