Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki
Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto.
Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty. Na koniec zabarwiamy go na zielono.
Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.)
Sklejamy je lukrem a następnie dekorujemy tylką w kształcie gwiazdki.
Na koniec doklejamy kolorowe groszki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty. Na koniec zabarwiamy go na zielono.
Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.)
Sklejamy je lukrem a następnie dekorujemy tylką w kształcie gwiazdki.
Na koniec doklejamy kolorowe groszki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.
SylaUla
sammakko
Dziękuję :)