sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Piernikowe choinki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Aromatyczna i smaczna ozdoba świątecznego stołu. Takie piernikowe choinki to wspaniały sposób na zachęcenie dzieci do pomocy przy świątecznych wypiekach. Własnoręcznie przygotowane z pewnością będą o wiele lepiej smakowały.

Piernikowe choinki

Składniki:

Piernikowe choinki

Składniki

  • 2 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

 

  • lukier
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok. 2 szkl cukru pudru
  • zielony barwnik
  • cukrowe groszki

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki
Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. Dodajemy cukier, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto.

Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Białko ubijamy, dodajemy stopniowo przesiany cukier i sok z cytryny. Lukier powinien być bardzo gęsty. Na koniec zabarwiamy go na zielono.

Pierniki składamy w odpowiedniej kolejności: od największej gwiazdy do najmniejszej. (Choinki możemy zrobić niższe lub wyższe.)

Sklejamy je lukrem a następnie dekorujemy tylką w kształcie gwiazdki.

Na koniec doklejamy kolorowe groszki. Zostawiamy do całkowitego wyschnięcia.