bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Aromatyczne świąteczne pierniczki

Piernikowe choinki i pierniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tegoroczne nasze pierniki i choinki z przepisu z cincin na czeskie pierniczki

Piernikowe choinki i pierniki

Składniki:

Piernikowe choinki i pierniki

 

  • ciasto:
  • 800g mąki,
  • 280g cukru pudru,
  • 120g tłuszczu,
  • 110g miodu
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • lukier;
  • 1 białko
  • 120 - 140g przesianego cukru pudru
  • sok z cytryny (kilka kropel

 

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki i pierniki
Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni (ja nie czekałam tyle, jedna porcje robilam po 2 h, druga po 24h) . Wałkować cieniutko, maksymalnie na ok. 5 mm, bo bardzo rosną w piekarniku i smarować lukrem. Temperatura pieczenia 160-170 st. C. do zrumienienia. Ubić białko stopniowo dosypując cukier, gdyby był za gęsty dodać soku z cytryny, a jak zbyt rzadki dosypać jeszcze cukru i ponownie ubić. Do wyciskania lukru używałam rękawa cukierniczego z najmniejszym otworem. Ozdabiałam razem z córka, wyszo ponad 160 pierników i kilka choinek ktorymi zajął sie ambicjonalnie mąż (ja jako nie inzynier miałam problemy z proporcjonalnoscia elementów na choinki).