Sposób przygotowania:
Piernikowe choinkiCiasto
Ciasto: Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia składników, następnie zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, kakao, sodę, przyprawę do pieczenia i sól wymieszać. Dodać jajko i ostudzoną mieszankę. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta. Uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc).
ETAP 2:
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm. Za pomocą różnej wielkości foremek o takim samym kształcie wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy od wielkości naszych pierniczków!) Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Lukier
Przygotować zgodnie z przepisem.
ETAP 4:
Największe pierniczki obficie wysmarować lukrem, przykryć mniejszymi pierniczkami. I tak do końca. Na górze umieścić najmniejsze pierniczki jako gwiazdki choinek. Choinki odstawić do wyschnięcia lukru. Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach do kilku miesięcy. Smacznego!