Sposób przygotowania:
Piernikowe choinki i bałwanki
Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki - mieszamy. Następnie dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko - mieszamy. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 - 3 części, 1 część zostawiamy na stolnicy a resztę odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto podsypujemy odrobinę mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy pierniczki.Aby zrobić bałwanki potrzebujemy 3 różnej wielkości kółka, jeśli choinki 3 różnej wielkości gwiazdki/kwiatki.Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 5-7 minut(w zależności od wielkości pierniczków) Składniki na lukier mieszamy na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polewamy pierniczki i od razu dekorujemy (szybko zastyga). Smacznego :)