Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Piernikowe choinki i bałwanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Piernikowe bałwanki i choinki, Przepis na pyszny prezent świąteczny.

Piernikowe choinki i bałwanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernikowe choinki i bałwanki

 

  • 3 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 5 czubatych łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek miodu
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżkę kakao
  • 2 łyżeczki sody

 

  • Lukier na bałwanki
  • 3/4 szklanki cukru pudru/ksylitolu
  • 2 łyżeczki wrzątku

 

  • Lukier na choinki
  • 1 szklanka cukru pudru/ksylitolu
  • 2,5 łyżeczki wrzątku
  • 1 szczypta zielonego barwnika spożywczego
  • + posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Piernikowe choinki i bałwanki
Do dużej miski wsypujemy mąkę i pozostałe suche składniki - mieszamy. Następnie dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko - mieszamy. Wykładamy na stolnicę i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 - 3 części, 1 część zostawiamy na stolnicy a resztę odkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Ciasto podsypujemy odrobinę mąką, rozwałkowujemy na grubość 5 mm i wykrawamy pierniczki.Aby zrobić bałwanki potrzebujemy 3 różnej wielkości kółka, jeśli choinki 3 różnej wielkości gwiazdki/kwiatki.Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 5-7 minut(w zależności od wielkości pierniczków) Składniki na lukier mieszamy na jednolitą masę (gęstość regulujemy dodając wody lub cukru). Gotową masą polewamy pierniczki i od razu dekorujemy (szybko zastyga). Smacznego :)
Piernikowe choinki i bałwanki
Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy dodajemy mokre
Piernikowe choinki i bałwanki
Wyrobione ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki
Piernikowe choinki i bałwanki
Pierniczki pieczemy w zależności od wielkości
Piernikowe choinki i bałwanki
Piernikowe gwiazdki układamy i dekorujemy lukrem