Sposób przygotowania:
Ciasto z masą kakaową i wiśniami
Ciasto kakaowe: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao upiec dwa biszkopty na formie 25/36 do 20 minut w 180 stopniach.
Placek z orzechami: Cukier puder ubijamy z białkami na sztywną pianę. Wsypujemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, orzechy i miód mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w 160 stopniach do 30 minut.
Krem: W małej ilości mleka zmieszajmy mąki i żółtka, a pozostałe zagotujmy z cukrami. Do gotującego się mleka wlejmy mąki i gotujmy do gęstości. Wystudźmy.
Kakao rozpuszczamy w pięciu łyżkach gorącej wody. Wystudźmy. Masło utrzyjmy i połączmy z spirytusem, kakao i kremem.
Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe- krem na niego wiśnie- placek z orzechami- krem na niego wiśnie- ciasto kakaowe- dekoracja.
Placek z orzechami: Cukier puder ubijamy z białkami na sztywną pianę. Wsypujemy proszek do pieczenia, bułkę tartą, orzechy i miód mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w 160 stopniach do 30 minut.
Krem: W małej ilości mleka zmieszajmy mąki i żółtka, a pozostałe zagotujmy z cukrami. Do gotującego się mleka wlejmy mąki i gotujmy do gęstości. Wystudźmy.
Kakao rozpuszczamy w pięciu łyżkach gorącej wody. Wystudźmy. Masło utrzyjmy i połączmy z spirytusem, kakao i kremem.
Przełożenie ciasta: Ciasto kakaowe- krem na niego wiśnie- placek z orzechami- krem na niego wiśnie- ciasto kakaowe- dekoracja.