Sposób przygotowania:
Sernik z makiem i galaretką z żurawinyETAP 1:
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki.
Żurawinę podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, dodajemy suszoną żurawinę
Na koniec galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
1/2 masy odkładamy.
Do drugiej połowy dodajemy masę makową i miksujemy.
Na spód ciasteczkowy wykładamy masę z makiem, następnie masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Ostudzony sernik przykrywamy tężejącą galaretką.
Tortownica 26 cm - 12 kawałków
redakcja
BozenaMatuszczyk