MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 241]

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sernik, który można jeść cały rok - nie tylko na święta. Pyszny, szybki i efektowny - z makiem i żurawiną.

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

Składniki:

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

 

  • spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 3/4  kostki masła

 

 

  • masa serowa:
  • 3 jajka
  • 1 kg sera w wiaderku president
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1/4 szkl śmietany 30%
  • puszka gotowej masy makowej

Sposób przygotowania:

Sernik z makiem i galaretką z żurawiny

ETAP 1:

Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło, 
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki.

Żurawinę podgrzewamy w rondelku z odrobiną wody, dodajemy suszoną żurawinę
Na koniec galaretkę truskawkową. Mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy ser i miksujemy. 
Następnie dodajemy śmietanę i budyń. Znów miksujemy.
1/2 masy odkładamy.
Do drugiej połowy dodajemy masę makową i miksujemy.

Na spód ciasteczkowy wykładamy masę z makiem, następnie masę serową. 
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Ostudzony sernik przykrywamy tężejącą galaretką.
Tortownica 26 cm - 12 kawałków