ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Rolada z boczku wieprzowego z szybkowara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza rolada z boczku wieprzowego do pieczywa, domowe mięsko jest najlepsze i wiemy co jemy z jakich składników.

Rolada z boczku wieprzowego z szybkowara

Składniki:

Rolada z boczku wieprzowego z szybkowara

 

  • boczek świeży ze skórą bez kości 1,5 kg,
  • przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1 łyżeczka,
  • majeranek 3 łyżki,
  • czosnek 1 główka,
  • kostka rosołowa 1 sztuka,
  • woda 2 szklanki

Sposób przygotowania:

Rolada z boczku wieprzowego z szybkowara

ETAP 1:

Rolada  z boczku wieprzowego z szybkowara
Najlepiej wybrać boczek bardziej chudy i duży płat.

Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.

ETAP 2:

Rolada  z boczku wieprzowego z szybkowara
Rolada musi bardzo mocno zrumieniona na patelni.

Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.

ETAP 3:

Rolada  z boczku wieprzowego z szybkowara
Apetyczne, smaczne, miękkie mięsko do pieczywa.

Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu), usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki.