Sposób przygotowania:
Rolada z boczku wieprzowego z szybkowaraETAP 1:
Duży płat świeżego boczku wieprzowego ze skórą bez kości opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, skórę boczku ponacinać ostrym nożem i położyć skórą na blacie i rozsypać na wierzchu mięsnej strony przyprawę do wieprzowiny, paprykę ostrą, majeranek, pokrojone cienko ząbki czosnku.
ETAP 2:
Roladę ciasno zwinąć, obwiązać nicią i schować do lodówki najlepiej na całą noc, na gorącej patelni zrumienić mocno boczek z każdej strony i włożyć do szybkowara z tłuszczem z patelni, wlać wodę, dodać kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować 80 minut.
ETAP 3:
Roladę wyjąć ostudzoną z szybkowara (wywar można zamrozić i wykorzystać do sosu, zupy, bigosu,gulaszu), usunąć nici, schować do lodówki, zimną kroić na cienkie plasterki.